SYKSYYN VALMISTAUTUMISTA




Hei! Täällä on viikonloppuna ladattu akkuja tulevaa viikkoa varten mökkeilemällä raikkaassa syyssäässä. Meidän leveyspiireillä elokuun viimeisenä viikonloppuna tavataan aina viettää venetsialaisia eli huvilakauden päättäjäisiä. Silloin on perinteisesti laitettu mökki talviteloille ja elämä on siirtynyt saaresta takaisin kaupunkiin. Mökkiranta koristellaan värikkäin kynttilälyhdyin ja pimeän tullen ammutaan ilotulitusraketteja. Tietenkin myös saunotaan, uidaan ja syödään hyvin. Me emme nyt sentään vielä mökkiä talviteloille siivonneet, vaan toivottavasti säät jatkuvat vielä aurinkoisina, jotta mökkeily saa jatkua pitkälle syksyyn. 

Kotona on vähitellen alettu valmistella puutarhaa syksyn tuloon. Jokin aika sitten laitoin syyslannoitteen maahan ja toivottavasti se on nyt sateiden myötä liuennut hyvin kasveille. Muutaman kuunliljan siirsin etupihalta takapihan pitkään kukkapenkkiin, josko ne siellä innostuisivat kasvamaan paremmin. Äidiltäni sain nyt viikonloppuna harjaneilikan alkuja, joten ne saisi istuttaa maahan. Ajattelin myös kaivaa etupihan kukkapenkistä pois jalopähkämöä, joka on levinnyt vähän liikaakin, jotta saadaan uusille kukille lisää tilaa. 





Sadonkorjuu on hyvässä vauhdissa. Viinimarjat on poimittu ja mehut keitetty. Samoin karviaiset on poimittu ja säilötty talven varalle. Omenat ovat osittain jo kypsyneet ja niissä vielä puuhaa riittää tuleviksi viikoiksi. Ainakin omenasosetta pitäisi vielä keitellä. Osa omenoista on pahasti matojen syömiä, joten samanlaista omenashowta ei ole luvassa kuin viime vuonna, jolloin omenoita tuli ennätysmäärät. Tänään huomasin, että aroniatkin ovat pian kypsymässä, samoin pensasmustikat.

Lähiaikoina pitäisi kaivaa myös oksasakset varastosta, sillä osa kasveista kaipaa leikkausta ja siistimistä kesän jäljiltä. Monenlaista puuhaa on siis luvassa. Miten teillä siirtyminen syksyyn sujuu?

Kivaa alkavaa viikkoa!  






Kommentit

Suositut tekstit