HAVUKASVIEN LEIKKAUS

Huhtikuu pääsi alkamaan lähes huomaamattani, mutta valitettavan lumisissa merkeissä. Koko viikonlopun on nimittäin sadellut lunta ja räntää. Suunnitelmissa oli aloitella puiden ja pensaiden leikkausurakkaa, mutta pääsimme siinä vasta pienesti alkuun.

Tämän kevään ensimmäiset puutarhatyöt teimme jo pari viikkoa sitten maaliskuun puolen välin tietämillä. Ihana, aurinkoinen viikonloppu suorastaan kutsui ulos havukasvien leikkaukseen. Havukasvien optimaalinen leikkausaika on juuri kevättalvella ennen kasvukauden alkua. Kovilla pakkasilla oksat saattavat helposti murtua, joten leikkaukset olisi hyvä ajoittaa leudommille keleille. Havuja leikatessa olisi tärkeä muistaa, että leikkauskohdan alapuolelle pitäisi jäädä terveitä neulasia oksan elinkykyisyyden varmistamiseksi. 

Japaninmarjakuusi ennen leikkausta
Japaninmarjakuusi leikkauksen jälkeen.
Havukasvit saisi pysymään tiheinä ja matalina leikkaamalla vuosittain pois osan vuosikasvusta. Koska vuotuiset leikkaukset ovat jääneet puutarhassamme väliin useiden vuosien ajalta, ei paljonkaan enää ole tehtävissä. Havukasveja ei voi uudistaa esim. alasleikkauksilla. Nyt oli lähinnä tyydyttävä ylipitkien oksien karsimiseen ja muotojen siistimiseen.

Japaninmarjakuusi ennen leikkausta
Japaninmarjakuusi leikkauksen jälkeen
Suurimman käsittelyn saivat etupihallamme kasvavat japaninmarjakuuset sekä pieni vuorimänty ja laakakataja. Marjakuusethan kestävät leikkaamista hyvin, mutta ylipitkäksi venähtäneitä oksia on vaikea muotoilla enää kauniisti. Takapihan suuri vuorimänty sai tällä kertaa vain pintasiistinnän ja huonokuntoisimpien oksien karsinnan, koska koimme suuremman leikkaamisen hankalaksi. Kaksi pisintä runkoa alkavat olla tosi korkeita, mutta jos niitä lähtisi poistamaan, kokonaisuuteen tulisi ikäviä aukkoja ja muoto kärsisi. Muutenkin koko vuorimännyn tulevaisuus on vielä mietinnässä, sillä emme ole siiihen järin ihastuneita muutenkaan. Säilyttämisen puolesta toki puhuu se, että kiemuraiset rungot ja kasvualusta kivetyksiineen ovat lapsille houkuttelevan majamainen leikkipaikka. 

Vuorimänty
Pihassamme kasvavat myös lehtikuusi, sembramänty ja tavallinen mänty, mutta tällä kertaa näillä ei nyt ollut leikkaustarvetta, koska siistimme niitä jo viime syksynä.

Seuraavaksi sitten alkaakin kunnon savotta, nimittäin muiden pensaiden ja puiden leikkaaminen. Siitä lisää myöhemmin.



Lehtikuusi



Kääpiövuorimänty


Japaninmarjakuusi


Japaninmarjakuusi




Kommentit

Suositut tekstit