JOULUKUKAT







Hei! Miten teidän jouluvalmistelut sujuvat? Täällä ollaan vähän kaikessa myöhässä, kun suunnitelmiimme tuli viime hetken muutoksia. Päädyimme nyt kuitenkin viettämään joulua kotosalla viime vuoden tapaan. Se tarkoittaa astetta enemmän jouluvalmisteluja lähinnä ruokien ja herkkujen suhteen. Joulukukkiakin voi nyt miettiä hieman eri tavalla, kun voi koko joulun nauttia niistä itse, eivätkä ne korista vain tyhjää kotia.

Tänään ajattelin paljastaa teille joulukukkamieltymykseni. Kaikilla on varmasti omat joulutunnelmaan kuuluvat suosikkinsa, joita ilman joulu ei ole joulu. Toisilla joulu ei tule ilman hyasintin tuoksua, toisille se ainut oikea joulukukka on perinteinen joulutähti. Itselläni suosikkeja on niin monta, että joulutunnelma ei jää kukista kiinni.

Kaikkein juhlavin ja näyttävin joulukukka on mielestäni amaryllis. Parhaimmillaan se on leikkokimpussa ja aivan upea se on mielestäni myös pelkistettynä kukkavanana maljakossa ilman mitään lisukkeita. Väreistä valkoinen on suosikkini, mutta kyllä jouluna saa kukissa olla joulunpunaistakin. Toinen lähes yhtä juhlava ja arvokas joulukukka on mielestäni jouluruusu. Sitä on viime vuosina ollut onnekseni hyvin saatavilla jopa ruokakaupoista. Muistan aikoja, jolloin sitä ei meinannut löytyä mistään.  Jouluruusu on hieman haasteellinen kasvi sisätiloissa. Se pitää melko tasaisesta kosteudesta, mutta yleensä onnistun kastelemaan sitä ihan liikaa tai sitten liian vähän.






Hyasintti kuuluu jouluuni yhtä varmasti kuin riisipuuro. Yleensä metsästän valkoisia hyasintteja kissojen ja koirien kanssa, sillä ne ovat paljon harvinaisempia kuin muut värit. Kerran eräs kukkakauppias antoi minulle hyvän neuvon, että hyasintin värin voi päätellä sipulin väristä. Tällä neuvolla olen onnistunut hankkimaan valkoisia hyasintteja suhteellisen hyvin. Nuppuvaiheessahan ei vielä voi varmasti tietää hyasintin väriä. Ja kauneimillaan hyasintti on mielestäni juuri nuppuvaiheessa, ennen kukkaan puhkeamista.

Tulppaanit ovat myös aivan ihania joulukukkia joko valkoisena tai joulunpunaisena. Tämän mieltymyksen uskon kumpuavan lapsuuteni jouluista, joissa tulppaanit olivat vahvasti esillä niin itse tehdyissä kukka-astelmissa kuin leikkokimppunakin. Lapsuuteni jouluissa kukkia oli aina runsaasti, ja niiden ilmestyminen pöydille viimeisteli juhlan tunnun.

Tänä jouluna taidan päätyä kimppuun, jossa valkoisen amaryliksen kanssa on yhdistetty ainakin eukalyptusta ja valkoista anemonea tai leinikkiä. Joulukukkien rinnalla olen viime vuosina suosinut havujen oksia. Niillä saa todella helposti kotiin jouluista tunnelmaa. Trendikkäintä olisi kiepauttaa eukalyptusta tai havuja ohueksi kranssiksi vaikka seinälle tai ikkunalle, mutta sellaiselle en vielä ole löytänyt sopivaa paikkaa kodistamme.

Mikä on muuten sinun lempikukkasi jouluna?

















Kommentit

Suositut tekstit