LOPPUKESÄN ILAHDUTTAJA






Heissan! Tänään esittelen puutarhastamme erään kivan loppukesän kukkijan, joka on yllättänyt todella positiivisesti kaikin puolin. Jos puutarhasi kaipaa loppukesän kukkijaa, voin erittäin lämpimästi suositella purppurapunalatvaa. Se on runsaasti kukkiva korkea perenna, joka houkuttelee loppukesällä pihan täyteen perhosia.

Pari vuotta sitten sain naapuriltamme purppurapunalatvan jakotaimia ja istutin ne pikaisesti silloin tyhjänä olleeseen kukkapenkin kulmaan sen enempiä juurikaan miettimättä. Entuudestaan en tuntenut tätä perennaa laisinkaan. Olin kyllä googlesta katsonut, että purppurapunalatva viihtyy melko aurinkoisessa paikassa ja pitää ravinteikkaasta, hikevästä ja runsasmultaisesta kasvupaikasta, mutta ajattelin, että istutan ne nyt vain väliaikaisesti johonkin ja siirrän sitten parempaan paikkaan sopivan hetken tullen.







Paikkavalinta taisi kuitenkin osua nappiin, sillä ne ovat kasvaneet vuosi vuodelta isommiksi ja isommiksi. Tänä kesänä ne kasvoivat ihan ennätyskorkeiksi, jopa yli puolitoistametrisiksi ja ensimmäisen  kerran mielessä kävi siirto vähän väljempään paikkaan, sillä nykyinen paikka oli alkujaankin jo vähän ahdas näin isolle perennalle. Sitä en vain arvannut, että siitä tulisi näinkin suuri. Joten jos päädyt istuttamaan puutarhaasi purppurapunalatvan, niin kannattaa valita sille väljä kasvupaikka.

Purppurapunalatvan kukinto on todella iso ja nimensä mukaisesti se on kauniin purppurainen. Näin loppukesästä se houkuttelee kukintoihinsa pörriäisiä ja perhosia todella runsaasti. Tänäänkin siinä parhaimmillaan viihtyi parikymmentä perhosta ja toistakymmentä pörriäistä samaan aikaan. Tosin perhostuntemukseni ei ole kovin hyvä, mutta ainakin neitoperhoset ja amiraaliperhoset ovat viihtyneet siinä hyvin. Parasta tässä perennassa taitaa olla se, että se kukkii todella pitkään, jopa heinäkuulta lokakuun lopulle saakka. Säistä tietenkin vähän riippuen ja maljakossakin se kestää todella hyvin.

Leppoisaa viikonlopun jatkoa sinulle.












Kommentit

  1. Purppurapunalatva on minunkin mielestäni ihana! Minulla se kasvaa lähes 2 metrin korkeuteen (vähempikin riittäisi :) - mutta kukinta-aika on todella pitkä ja korkeudestaan huolimatta se pysyy erittäin hyvin pystyssä. Tilaa on hyvä olla: laitoin 3 pientä taimea kasvamaan noin 10 vuotta sitten ja nyt purppurapunalatva täyttää noin 3 m2 alan, jakopaloja olen vienyt myös tyttären puutarhaan. Perhosten supersuosikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tuo muuten on yksi purppurapunalatvan hienouksia, ettei sitä tarvitse erikseen tukea, kun varret ovat niin vahvat. Mutta saa nähdä, joudunko sen parin vuoden sisällä siirtämään väljemmille vesille, minullakin oli nimittäin kolme jakotaimea. Mukavaa loppukesää ja syksyn aloitusta sinulle!

      Poista
  2. Komea puska ja hienot kuvat amiraalista ruokailemassa! Minä metsästin purppurapunalatvaa useamman vuoden ja viime kesänä löysin taimistolta alepöydältä matalamman 'Phantom' -lajikkeen. Otin mukaani, jotta olisi edes joku jo kasvamassa kokoa. Tänä keväänä sainkin sitten äitini tuttavalta jakopalan juuri tuosta "oikeasta", korkeaksi kasvavasta purppurapunalatvasta. Nyt ne molemmat kukkivat suunnilleen samankorkuisina. Keväällä jakaminen ja siirto sekä kevään kuivuus taisivat häiritä isomman kasvua, niin jäi vähän matalaksi. Ehkäpä ensi vuonna korkeampi kukkii taaempana ja 'Phantom' sen edessä, molemmat toivottavasti aivan täynnä perhosia. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Purppurapunalatvassa viihtyvät perhoset ovat todella kauniita ja niiden liihottelua on kyllä mukava seurailla. Mukava kuulla, että onnistuit saamaan tämän korkeammankin lajikkeen. Tämä oli meillä nyt kolmas kesä istutuksen jälkeen, mutta muistan, että minullakin se oli aikaisempina kesinä matalampi, joten varmasti pituutta tulee lisää sinunkin punalatvoihisi. Aurinkoa viikkoosi!

      Poista
  3. Kiva vinkki tuo purppurapunalatva! Syyskukkijoita tarvitaan meillä lisää. Pitääkin katsoa, löytyykö kasvin siemeniä verkkokaupoista. Mukavaa syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa syksyä sinullekin! Kiva jos tästä vinkistä oli iloa! Toivottavasti löydät siemeniä tai alkuja jostain.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit