PUUTARHASUUNNITELMIA OSA 1



Heipparallaa! Täällä on vietetty leppoisaa kotiviikonloppua ja virittäydytty jo vähän pääsiäistunnelmiin. Koti on siivottu ja koristeita on vähän laiteltu jo esiin. Innostuimme jopa pesemään muutaman maton takapihan lumipesulassa ja voi kauhistus, miten paljon meidän takapihallamme on lunta! Se ei todellakaan tule sulamaan ihan hetkessä, joten puutarhatöiden kanssa joudutaan odottelemaan kyllä vielä kauan. 

Mutta sehän tarkoittaa toisaalta vain sitä, että puutarhasuunnitelmia saa hioa vielä kaikessa rauhassa. Varsinkin, kun ei juuri ole päässyt alkua pidemmälle. Tuleva kesä on meidän toinen kokonainen kesä tässä kodissa. Uusille lukijoille tiedoksi, että muuttohetkellä puutarha oli ollut hoitamatta useita vuosia, joten tähän asti olemme pääasiassa keskittyneet karsimiseen ja rikkaruohojen kitkemiseen ja sama teema jatkuu kyllä vielä tänäkin vuonna. Puutarhastamme tarkemmin kertovan postauksen  pääset lukemaan täältä muistin virkistykseksi.

Kaikki muut kasvit, paitsi syyshortensiat, ovat jo joutuneet oksasaksien käsittelyyn. Tänä keväänä täytyy perehtyä myös niiden leikkaamiseen, koska ne ovat osittain melko honteloita ja vanhoja. Muistaakseni meillä on jopa kymmenkunta syyshortensiaa kahteen eri paikkaan istutettuina.








Syyshortensioiden lisäksi tänä keväänä täytyy leikata omenapuut, joita meillä on neljä. Ensimmäinen leikkaus niille tehtiin heti muuttosyksynä, mutta silloin leikkasimme niitä jokseenkin maltillisesti. Nyt urakka jatkuu taas, sillä puut ovat kovasti ylikasvaneita ja vesiversoja on valtavasti. Omenapuiden lisäksi myös koristeomenapuu täytyy leikata, sillä se on levittäytynyt jo pahasti pihamme kulkuväylälle. 






Kolmas suurempi leikkauskohde on marja-aronia rivistö tonttimme sivureunalla. Ne ovat päässeet kasvamaan todella korkeiksi. Leikkasimme niitä jo viime keväänä, mutta totesimme, että tänä keväänä ne täytyy leikata alas kokonaan, sillä uudet versot eivät saa riittävästi valoa kasvaakseen vankoiksi varsiksi. Aronioiden takana on toki naapurin raja-aita, mutta pensaiden tuomaa näköestettä kyllä voi tulla hieman ikävä.

Lisäksi oksasaksien käsittelyyn pääsee vielä yksi huonokuntoinen mustaviinimarjapensas. Ne ovat päässeet kahdeksantoista vuoden aikana kasvamaan niin isoiksi, että keskimmäiseltä pensaalta on loppunut elintila, eikä se tuottanut viime kesänä enää satoakaan. Yhteensä meillä näitä marjapensaita taitaa olla seitsemän.

Leikkaussuunnitelmien lisäksi olen hieman hahmotellut myös istutussuunnitelmia, mutta niistä kerron lisää hieman myöhemmin. Aurinkoa ja valoa alkavaan viikkoosi!



Kommentit

Suositut tekstit