VIHERKASVEILLA VIIHTYISYYTTÄ



Heissan. Maaliskuu maata näyttää, mutta meille vain sataa lunta lisää ja ihan reippaasti sataakin. Ei kyllä parhaalla tahdollakaan maassa oleva lumimäärä tule sulamaan vielä maaliskuussa, joten aikaista kevättä ei taida olla luvassa tänäkään vuonna. Mutta onneksi valon määrä on jo lisääntynyt huimasti. 

Tänään ajattelin kertoa muutaman sanan viherkasveistamme. Nyt on juuri oikea hetki vaihtaa viherkasvien mullat ja valmistaa niitä tulevaan kasvukauteen. Täytyy tunnustaa, että itse olen viherkasvien hoidon suhteen todella laiska, enkä todellakaan vaihda multia kaikille kasveille joka kevät. Käsittelyyn pääsevät vain erittäin akuutissa tilan tarpeessa olevat yksilöt, jotka vaihdan samalla isompiin ruukkuihin. Muutenkin viherkasvimme ovat hyvin helppohoitoisia, eivätkä ne ota nokkiinsa parin viikon kastelutauoista. 

Olen aina tykännyt viherkasveista sisustuksessa ja ilolla olen seurannut, miten viime aikoina vihersisustus on ollut taas kovassa nousussa. Viherkasveilla saa kotiin kivaa kodikkuutta helposti, enkä voisi kuvitellakaan kotiani ilman viherkasveja. Koti tuntuisi todella kolkolta ja kylmältä ilman niitä. Viihtyisyyden lisäksi viherkasvit tekevät hyvää sisäilmalle. Kasvit puhdistavat huoneilmaa hiilidioksidista, bioeritteistä ja kemikaaleista. Luin juuri Viherpiha -lehdestä avaruusjärjestö NASAn tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että kodissa pitäisi olla jokaista yhdeksää neliötä kohden yksi viherkasvi paremman huoneilman saavuttamiseksi. Meillä siis pitäisi olla kasveja jopa 15, eikä siitä kovin kauas tällä hetkellä jäädä. Itse tykkään sijoitella huonekasvit yksittäisinä kasveina ympäri kotia, jolloin kasvin muoto pääsee hyvin oikeuksiinsa. Kasviryhmissä muodot mielestäni sekoittuvat ja ryhmistä tulee liian hallitsevia sisustukseen nähden.


Pullojukka

Mitä kasveja meillä sitten on. Reunustraakkipuu on kulkenut kodeissamme mukana alusta lähtien. Pienestä Ikean alusta kasvoi vuosien saatossa jättimäinen puu, joka valitettavasti piti pilkkoa osiin ja juurruttaa uusiksi aluiksi muuton yhteydessä. Mielenkiintoisimmat kasvit tällä hetkellä kodissamme ovat mielestäni kastanjasutipuu, nukkumaija sekä pullojukka. Nukkumaijan sain anopiltani viime keväänä ja se on viihtynyt meillä niin hyvin, että se pitää vaihtaa jo väljempään ruukkuun. Se on ehkä tämän hetken viherkasvisuosikkini harvinaisuutensa ja kivan ulkonäkönsä vuoksi.

Kastanjansutipuu


Lisäksi meiltä löytyy traakkipuita, muorinkukka, anopinhammas, ylikasvanut kiiltopiilea, useita jo kukkineita orkideoita sekä iso viirivehka, joka on muuten erityisen hyvä huoneilman puhdistaja. Kaikki nämä edellä mainitut kasvit ovat kestäneet hyvin epäsäännöllistä kastelua ja hoitoani. 

Huomasit ehkä, ettei meillä ole ainuttakaan kaktusta. Ei, niiden kanssa en ole onnistunut vielä koskaan. Yleensä kastelen niitä liikaa tai sitten aivan liian vähän, joten jätän ne suosiolla kaupan hyllylle. Oikeastaan ne ovat kaikkine piikkeineen myös aika epämukavan näköisiä, joten olen keskittynyt sen sijaan muihin kasveihin.

Joko sinä olet ehtinyt vaihtaa huonekasveille mullat ja suuremmat ruukut?


Nukkumaija


Traakkipuu ja reunustraakkipuu

Reunustraakkipuu

Traakkipuu

Kommentit

Suositut tekstit