TUHTI TIETOPAKETTI KALENTERIN MUODOSSA



Oletko jo tutustunut satokausikalenteriin? Minä sain sellaisen joululahjaksi ja tämän vuoden alusta on seurattu ajan kulkua siitä. Mutta miten mieletön kalenteri se onkaan. Ravitsemukseen liittyvää tietoa on sisällytetty kalenteriin tietokirjan verran kauniilla kuvilla höystettynä.

Satokausikalenterin ideana on auttaa meitä valitsemaan maukkaimmat, edullisimmat ja ekologisimmat kasvikset ruokapöytäämme ympäri vuoden. Jokaisen kuukauden kohdalla on kerrottu ajankohtaiset ulkomaiset ja kotimaiset sesonkikasvikset sekä varastokasvikset, joiden avulla ruokavalion voi muuttaa maukkaammaksi, edullisemmaksi ja ekologisemmaksi. Ja tokihan ruokavalio myös monipuolistuu, jos kasvisten ja hedelmien määrä ruokavaliossa lisääntyy. Maaliskuun sesonkikasviksia ovat esimerkiksi appelsiini, avokado, banaani, kiivi, mandariini, bataatti, päärynä tutuinpia mainitakseni. Kesää ja syksyä kohti sesonkikasvisten määrä vain kasvaa, kun kotimainen sato alkaa kypsyä.


Satokausikalenteria seuraamalla ja sesonkikasviksia suosimalla voi saavuttaa ainakin seuraavia hyötyjä:

  • Valitsemme tuoreempia, maukkaampia ja edullisempia kasviksia
  • Suosimme mahdollisimman vähän kuljetettuja ja varastoituja kasviksia
  • Löydämme ympäri vuoden parhaat kasviksia ruokapöytäämme
  • Pystymme valmistamaan monipuolisempaa ja laadukkampaa ruokaa
  • Onnistumme korvaamaan kasviksilla epäterveellisempiä vaihtoehtoja ja raaka-aineita
  • Suosimme kotimaisia ja mahdollisimman lähellä sijaitsevia kasvisten tuottajia
  • Tuemme kasvisten satokausien mukaista viljelyä
  • Vältämme kasvisten satokausien ulkopuolella viljelyyn käytettäviä lannoitteita, torjunta-aineita ja muita lisäaineita
  • Tuemme kestävää ruoantuotantoa ja säästämme ympäristöä
  • Pienennämme hiilijalanjälkeämme
  • Kannustamme kaikkia ruokakauppoja muuttamaan tarjontaansa ekologisempaan suuntaan

Sesonkikasvisten lisäksi kalenterissa on runsaasti myös muuta ravitsemukseen liittyvää tietoa. Kalenterissa on mittava kasvisten ravintoainetaulukko, yleistietoa ravintoaineista ja niiden saantisuosituksista sekä kasvisten kuvaukset ja käyttövinkit. Kalenterissa on myös kerrottu kaloista ja niiden sesongeista, villiyrteistä sekä pähkinöistä ja siemenistä. Pikku ekstrana on myös tietoutta herkkävatsaisten FODMAP-ruokavaliosta ja kasviksista, joita tässä ruokavaliossa kannattaa suosia ja välttää.

Tätä kalenteria kun lueskelee, haluaa ihan huomaamattaan monipuolistaa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan kauden kasviksia hyödyntäen. Vahva suositus tälle kalenterille. Lisää tietoa kiinnostuneille löytyy: 

www.satokausikalenteri.fi
facebook.com/satokausikalenteri
twitter ja instagram @kausikalenteri





Kommentit

Suositut tekstit