PUUTARHAN UUSIN TULOKAS



Heissan! Niin vain elokuukin vaihui jo syyskuuhun ja miten mielettömän upeassa säässä. Lämpömittari hipoi tänään  +24 astetta ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Syyskuu on lempikuukauteni, erityisesti silloin, kun aurinko vielä malttaa jakaa säteitään. Ilma raikastuu ihanasti ja luonto alkaa pukeutua syksyn väreihin. Kesää ja valoa on nyt yritetty tankata kaikilla aisteilla, joten tervetuloa syksy ja hämyiset illat.

Muutamia viikkoja sitten elokuun alkupuolella teimme vielä hieman istutuspuuhia puutarhassa. Itse asiassa olen tästä uudesta tulokkaasta todella innoissani ja hartaasti toivon, että se selviää talven ja kevään yli hengissä. Saimme tämän uuden tulokkaan naapuriltamme, sillä hän oli kyllästynyt liian suurena rehottavaan alppiruusuunsa. Minä puolestani olin jo tovin miettinyt alppiruusun hankkimista ja sille sopivaa paikkaa tontiltamme. Ja kun naapurimme tiedusteli halukkuuttani ottaa vastaan ison alppiruusun, ei minun tarvinnut pitkään vastausta miettiä. Päädyimme yhteistuumin siirtämään alppiruusun meidän puolelle.





Paikaksi valikoitui etupihamme luonnontilassa oleva kallion päällys. Paikka on sopivan puolivarjoinen ja vieressä kasvaa iso mänty sekä useita pihlajapuita. Aluksi kyllä hieman arvelutti, voiko kallioiden päälle kaivaa niin syvää kuoppaa, mutta kaivaminen onnistui kuitenkin tosi hyvin, tosin siihen tarvittiin perheen miesvoimia. Ennen siirtoa naapurini leikkasi alppiruusun melko matalaksi, jotta siirto olisi helpompaa. Mutta kyllä juuripaakku oli lopulta todella valtava ja kuoppaakin piti suurentaa reilusti alkuperäisestä. Kuopan pohjalle laitettiin runsaasti rodomultaa ja se kasteltiin oikein kunnolla ennen istutusta. Kun juuripaakku oli saatu onnistuneesti kuoppaan, lisäsimme hapanta rodomultaa myös ympärille ja nyt istutusta on kasteltu reippaasti, että se ehtisi juurtua ennen talven tuloa.  

Väriltään tämä yksilö on valkoinen tai haalean vaaleanpunainen (en ihan tarkkaan muista) ja se kasvaa melko korkeaksi. Ensi kevät ja kesä sitten näyttävät, mitä se siirrosta ja leikkauksesta tykkäsi. 

Aurinkoista alkanutta syyskuuta sinulle! 







Kommentit

Suositut tekstit