ÄITIENPÄIVÄLAHJA LUNASTETTU

Heissan! Toivottavasti siellä ruudun toisella puolella on viikonloppu sujunut mukavasti. Täällä meillä on ollut hieman sateinen ja viileähkö viikonloppu, joten puutarhahommiin ei olla täydellä tohinalla päästy. Kevät etenee mukavan rauhallisesti, joten nautitaan siitä, ettei tänä keväänä ole niin kiire tehdä pihatöitä. 

Toivoin perheeltäni äitienpäivälahjaksi jotain uutta mukavaa puutarhaan, mutta äitienpäivänä oli niin kovin kylmää ja sateista, että taimistoilla kiertely ei oikein tuntunut mielekkäältä. Kuluneella viikolla onkin sitten ollut onneksi aurinkoisempaa ja hieman lämpimämpää, joten päätimme yhtenä iltana lähteä pienelle retkelle Blomqvistin puutarhalle, joka sijaitsee lähellä Kokkolaa Lepplaxin pienessä kylässä. Meiltä on sinne matkaa noin 100 km, mutta näin korona-aikana otimme pienen retken ilolla vastaan. Puutarhalta löytyy perusvalikoiman lisäksi hieman harvinaisempiakin lajikkeita erityisesti puista ja pensaista. Ja kyllä, äitienpäivälahja, tai sanotaanko lahjat, löytyivät helposti tuolta sympaattiselta taimistolta. 

Mitä sitten taimistolta lähti mukaan, tässä pieni esittely puutarhamme uusista asukkaista.

1. Japaninmagnolia kobus

No kyllä, halusin antaa magnolialle vielä toisen mahdollisuuden. Nyt valitsin lajikkeeksi japaninmagnolia kobuksen, jonka pitäisi olla parempi talvenkestoltaan myös täällä III-kasvuvyöhykkeellä. Aikaisempi magnoliani ei menestynyt talven yli, mutta katsotaan miten tämän kanssa käy. Istutin sen samaan paikkaan tonttimme eteläpuolelle, sillä uskoisin sen olevan tonttimme suojaisin paikka. Itse taimessa oli jo todella paljon nuppuja, jännittävää seurata, mitä niille käy. Mahtaako niistä yksikään avautua. Luvassa olisi siinä tapauksessa valkoisia kukkia.



* kuva lainattu Mustilan puutarhan sivuilta 

2. Kriikunapuu Gamla Wasa

Oikeastaan tämä puu oli syy, miksi lähdimme juuri Blomqvistin puutarhalle. Heillä oli myynnissä todella vanhaa kriikunapuulajiketta, joka on alunperin löydetty 1700-luvulla vanhassa Vaasassa. Todella mielenkiintoinen lajike ja sopii tänne meille kuin nenä päähän, sillä niin lähellä lajikkeen alkuperäistä löytymispaikkaa asumme. Tämä yksilö on tarkoitus istuttaa puutarhamme hyötykasvinurkkaukseen, kunhan saamme projektia taas hieman eteenpäin. 

3. Suklaakirsikka 

Suklaakirsikka olikin sitten vähän herätehankinta, sillä lapsemme innostuivat siitä niin kovasti. Ilmeisesti sana suklaa kuulosti lajikkeen nimessä niin herkulliselta. Kyseessä on pienehkö kirsikkapuu, joka kukkii niin ikään valkoisin kukin ja tuottaa tavallista kirsikkaa makeampia kirsikoita. Se istutettiin magnolian kanssa samalle eteläseinustalle. 


*kuva lainattu Mustilan puutarhan sivuilta

Näiden puiden lisäksi hankimme muutamia perennoja takapihan kukkapenkkiin, mutta niistä sitten enemmän toisella kertaa, kunhan pääsen sen projektin kimppuun paremmin.

Mukavaa sunnuntaita, minä lähden nyt pihapuuhiin.

Kommentit

Suositut tekstit