PUUHAKAS MINILOMA



Moikka. Täällä on aloiteltu arkea pitkän viikonlopun jäljiltä. Ihan kuin kesälomalla olisi jo ollut, sillä kelit olivat ensimmäistä kertaa tänä vuonna ihan kesäiset. Aurinkoa riitti koko taivaan leveydeltä ja sunnuntaina saatiin ripaus vettäkin luonnolle. Oikeaa kesälomaa pitää tosin odotella vielä reilun kuukauden päivät, mutta tämä minilomakin tuntui oikein kivalta tähän kohtaan. Pihalla on siis päästy puuhastelemaan oikein kunnolla ja valmistakin on syntynyt.

Ihan alkajaisiksi laitoimme kasvimaan kuntoon. Sinne piti vaihtaa uudet mullat ja samalla vaihdoimme suodatinkankaan pohjalle. Kaupan mullan lisäksi saimme hyödynnettyä hyvin omaa kompostimultaa ja samalla tuli siinä toinenkin komposti tyhjennettyä. Kasvimaa on pieni, joten pitää aina melko tarkasti valikoida, mitä milloinkin sinne haluaa istuttaa. Tänä kesänä toivomme satoa ainakin herneistä, pinaatista, retiisistä ja persiljasta. Yhteen lokeroon laitoin köynnöskrassin siemeniä. Lisäksi ajattelin myöhemmin vielä laittaa muutamaan ruukkuun yrttejä tai salaattia. Nyt kun saimme kasvimaan kuntoon ja kompostit tyhjennettyä, pääsemme etenemään soraprojektin kanssa, josta vähän aikaa sitten kirjoittelinkin.






Takapihan kukkapenkki pääsi myös käsittelyyn. Siellä on ollut yksi pahasti rikkaruohottunut kohta vielä alkuperäisessä asussaan. Viime kesänä homma jäi puolitiehen, mutta nyt päästiin siihen hetkeen, että sain laitettua sinne uusia perennoja. Blomqvistin puutarhalta löysin sinne lähes mustaa kurjenmiekkaa Iris chrysographes ´Black Form´, joka kukkii hyvin tummanliiloin kukin. Se kasvaa noin 90cm korkuiseksi, joten istutin sen penkin takaosaan. Oikeastaan olin etsinyt valkoista kurjenmiekkaa, mutta päädyin tähän erikoisempaan lajikkeeseen. Sen sijaan jaloakileijaa löysin valkoisena paikallisesta puutarhamyymälästä ja sen laitoin kurjenmiekan viereen. Eteen istutin valkoista sammalleimua ja kirjavalehtistä kuunliljaa (lajikkeesta ei ole tietoa), jota löytyy meiltä pilvin pimein etupihan kukkapenkistä edellisten asukkaiden jäljiltä. Kuunlilja on siinä nyt  toistaiseksi vähän kuin väistötilassa, sillä jouduin kaivamaan sitä etupihan kukkapenkistä pois. 





 

Tosiaan etupihan kukkapenkille tuli yllättävä muutos, sillä tulin ostaneeksi pari viikkoa sitten uusia kiinanpioneja, koska satuin löytämään valkoisia taimia Hong Kongin puutarhamyymälästä. En todellakaan ollut aikonut uusia pioneja tänä kesänä istuttaa, varsinkaan markettitaimien muodossa, mutta jostain syystä suunnitelmallisuuteni katoaa kukkakaupoissa erittäin helposti ja nyt sitten minulla on pionien markettitaimia kokeilussa. Taimet näyttivät oikein hyvinvoivilta kaupassa, mutta takatalven vuoksi ne joutuivat odottelemaan maahan pääsyä pari viikkoa niin, että ne alkoivat jo kukkimaankin. Sain ne nyt vihdoin laitettua maahan, mutta katsotaan miten niitten kanssa käy. Odotukset eivät ole järin korkealla, sillä saatoin jopa kastella niitä liikaa ennen istuttamista. Tässä kukkapenkissä minulla on aikaisempina kesinä ollut daalioita, joten niille täytyy yrittää löytää paikka nyt jostain muualta.





Näitten multahommien lisäksi saimme öljyttyä terassin ja hankittua kesäkukat, mutta laitan niistä kuvia myöhemmin. Minilomalla ehdittiin siis monenlaista. Mutta sitähän se kevät aina on, puutarhurin kiireisintä aikaa. Myöhemmin on sitten mukava nautiskella kättensä jäljestä. Nyt pitäisi seuraavaksi ruveta tilailemaan soraa takapihalle ja samalla kerralla olisi hyvä kyllä tilata myös sokkelin vierustalle uudet kivet. Hikistä hommaa luvassa.

Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle :)






Kommentit

Suositut tekstit