PIHAPROJEKTEJA POLKAISTU KÄYNTIIN


 

Huh. Kylläpäs on onni, etten ole vielä hötkyillyt ja hätäillyt istutusteni kanssa, kun tuli tämä yllättävä takatalvi. Äitienpäivän iltana maahan satoi valkoinen kerros ja lämpömittari hipoi miinusasteita. Meillä oli tarkoitus kierrellä taimistoilla äitienpäivän ratoksi, mutta oli niin kylmää ja sateista, että loppujen lopuksi kävimme vain yhdessä paikassa. Ei löydetty sitä, mitä etsittiin, mutta jäi sentään matkaan kasvimaan siemenet sekä muutamat kesäkukan siemenet, jotka olivat vielä hankkimatta. 

Hieman yllättäen tuli myös polkaistua uusi pihaprojekti käyntiin, sillä päätimme selkeyttää takapihamme hyötykasvinurkkausta. Se on jossain määrin rasittanut puutarhan ilmettä epämääräisyydellään, tukkoisuudellaan ja epäsiisteydellään. Kirjoittelinkin puutarhanurkkauksestamme viime keväänä tänne blogiinkin ja voit kurkata sinne tarkemmin tästä. Siellä sijaitsee siis marjapensaita, kasvimaa ja kompostointialue. Nyt päätimme rajata alueen muusta puutarhasta kivetyksellä ja sorapohjalla. Alueen ongelmana ovat nimittäin runsaat rikkakasvit ja niiden aisoissa pitäminen vaatii paljon työtä. 



Aikaisemmin keväällä poistimme alueelta jo huonokuntoisen valkoherukkapensaan ja nyt päätimme poistaa vielä yhden huonokuntoisen mustaherukkapensaan, jotta saimme alueelle enemmän väljyyttä. Nyt pitäisi vielä löytää ja istuttaa perimmäiseen nurkkaukseen kasvimaan ja kompostin taakse hedelmäpuu ennen soraprojektiin ryhtymistä. Myös toinen komposteista pitäisi tyhjentää mullasta, sitä oli nimittäin kertynyt vuoden mittaan taas mukavasti. Toinen komposti jo tyhjennettiin tässä taannoin ja saaliksi tuli kokonaista kolme kottikärryllistä multaa. 

Sen verran tämä projekti eteni jo ihan konkreettisesti viime viikonloppuna, että saimme rajattua alueen ja laitettua reunakivetykset paikoilleen. Päädyimme Byggmaxin vaaleanharmaaseen tiiliskiven kaltaiseen pihalaattaan, joka oli mitoiltaan meille sopusuhtainen. Aluksi mietimme kapeaa reunakiveä, mutta nyt kun reunakivi on leveä ja upotettu maahan nurmikon tasalle, niin nurmikon leikkaaminen sujuu helposti ja nurmikon reuna on helppo pitää siistinä kiven vieressä. Uskoisin myös, että sora pysyy siistimmin omalla alueellaan, kun reunakivi on hieman leveämpi.

Muutamaa muutakin projektia on aloiteltu. Takapihan kukkapenkki on kaivettu tyhjäksi vanhasta rikkaruohoisesta mullasta ja uudet mullat on hankittu. Vielä pitäisi löytää sinne mukavaa istutettavaa. Ainakin akileijat ovat käyneet mielessäni. Etupihan kukkapenkkiin löysin istutettavaa myös, mutta siitä projektista enemmän toisella kertaa.  



Aurinkoisia kevätpäiviä!





Kommentit

Suositut tekstit