KEVÄÄN ENSIMMÄISET ISTUTUKSET ULOS

Ihanaa, kun vihdoin alkaa vihertää! Kyllä tätä on odotettukin. Hieno, aurinkoinen viikonloppu takana ja se sujui vauhdikkaasti istutushommissa. Olin tilannut Viherpeukaloilta valmiiksi suunnitellun perennaistutuksen, ja se saapui sopivasti perjantaina. Kukat piti istuttaa melko pikaisesti, eikä kuluvan viikon ohjelmaan juuri puutarhanhoitoa mahdu. Niinpä viikonlopun ohjelma oli sillä sinetöity. 

Aikaisemmin kerroinkin, että talomme takana on iso kukkapenkki, joka on täysin rikkaruohojen valloittama. Siellä oli sopiva tyhjä kolo (2m x 1m) tälle tilaamalleni perennaryhmälle. Aloitimme istutustyöt ihan niinkin alusta kuin mullan vaihdosta, koska viime kesän kovasta yrityksestä huolimatta emme saaneet juolavehnää kokonaan poistettua. Kukkapenkin vanha multa kaivettiin pois ja uutta tuoretta multaa laitettiin tilalle. Ennen uuden mullan levitystä laitoimme kukkapenkin reunoille ja pohjalle rikkaruohojen leviämistä estävää juurikangasta. Toivottavasti saamme näin hieman suitsittua rikkaruohojen vallankaappausta. Lopuksi kaivoimme vielä vanhasta mullasta matoja ja laitoimme niitä uudistettuun kukkapenkkiin multaa möyhentämään.



Tämä tilaamani perennaistutus oli mielestäni todella mainio paketti, sillä puutarhuri oli miettinyt valmiiksi sopivan kokonaisuuden purppuraiseen värimaailmaan aurinkoiselle/puoliaurinkoiselle paikalle. Valmiiksi oli tehty myös istutuskartta sekä pyöreään että suorakaiteenmuotoiseen kukkapenkkiin. Sitten vain istutin kukkien juurakot/taimet maahan mallin mukaisesti. Tämän helpommaksi ei kukkapenkin tekeminen enää taida mennä. Se on sitten eri asia, että miten kukat kasvavat ja viihtyvät valitsemassani paikassa. Tämän paketin avulla valmista tuli vaivattomasti. Jos olisin miettinyt ja suunnitellut istutukset tähän tilaan itse, ei valmista olisi tullut ainakaan tänä kesänä. 

Ja mitä sitten istutin.

1. Ajuruoho "Purple Beauty"
2. Verikurjenpolvi valkoinen
3. Verikurjenpolvi karmiininpunainen
4. Jalokurjenpolvi "Brookside"
5. Syysleimu "Miss Pepper"
6. Myskimalva valkoinen
7. Punatähkä

Lisäksi pakettiin kuuluivat  kruunuvuokko "Mr Fokker", joka pääsi saman kukkapenkin toiseen päähän, sekä valkoinen arovuokko, joka sai paikan etupihaltamme.

Arovuokko


Viikonlopun aikana istutin myös pionit, jotka saapuivat samassa paketissa perennakokonaisuuden kanssa. Lisäksi hätämajoituksessa olleet pensasmustikat pääsivät oikealle paikalleen. Pensasmustikoiden istutuspaikka koki myös mullanvaihdon ja mustikat saivat ympärilleen tuoretta rodomultaa happaman maan kasveja kun ovat. 

Nyt täytyy myöntää, että aikalailla jännittää, istutinko kukat liian ajoissa ja vieläkö tulee niin kylmiä öitä, että istutukset kärsivät. En pitäisi sitäkään ihan mahdottomana, niin kylmää täällä on näihin päiviin saakka ollut. Mutta niin kuin alussa totesin, ihanaa kun alkaa vihdoin vihertää.





Kommentit

Suositut tekstit