TUHKASTA VOIMAA

Tiesitkö, että tuhka on mitä mainioin lannoitusaine puutarhan kasveille? Puun tuhka on täynnä kasvien tarvitsemia ravinteita ja mineraaleja typpeä ja hiiltä lukuun ottamatta. Tuhka sopii lannoiteeksi erityisesti esimerkiksi hedelmäpuille ja marjapensaille. Minulle tämä oli ihan uutta asiaa, opin tämän juuri luonnonmukaisen puutarhanhoidon kurssilla. Miten loistava tapa hyödyntää ja jatkosijoittaa talven aikana takkaan kertynyt tuhka, vai mitä mieltä olette.

Tuhka on hyvää myös kalkitsemiseen, sillä se sisältää paljon kalsiumia. Tuhkan voi levitellä jo kevättalvella lumihangen pinnalle. Se nopeuttaa lumen sulamista ja samalla se kulkeutuu sulamisvesien mukana nurmikon ja kasvien saataville. Samalla kerralla hoituvat sekä kalkitseminen että lannoittaminen. Liikaa ei kuitenkaan kannata innostua tuhkaa levittelemään sen emäksisyyden vuoksi. Hyvä perussääntö on levittää muutama kourallinen neliölle. On myös kasveja, jotka eivät tuhkasta välitä. Muun muassa alppiruusut, pensasmustikka, hortensiat ja havukasvit viihtyvät paremmin happamassa maaperässä.   

Kaiken tämän edellä mainitun hyvän lisäksi tuhkalla on myös tuholaisia torjuva vaikutus. Tuhkalla voi torjua esimerkiksi viinimarjoissa asustelevia luteita ja kirvoja. 


Kommentit

Suositut tekstit