PIONIHAAVEITA

Oi ihana toukokuu! Lunta on hidellyt tällä viikolla lähes päivittäin, mutta viis siitä. Suosikkikukkani pionit ovat saapuneet kauppoihin. Se on aina varma merkki kesän läheisyydestä. Pionilajikkeitahan löytyy lukuisia erilaisia, mutta erityisesti kiinanpionit valkoisina ja vaaleanpunaisina ovat runsaudessaan kerrassaan hurmaavia. 



Ensimmäinen ajatus puutarhamme muutostöistä viime kesänä oli kukkivien perennojen lisääminen ja tietenkin mielessäni kävi jo silloin pioni. Nyt suunnitelmat ovat niin pitkällä, että kohta pääsen niitä maahan istuttamaan. Toki pioni ei välttämättä ole helpoimmasta päästä perenna, mutta kun oikea kasvupaikka löytyy, se kukoistaa lähes hoidottakin. Paikkaa on tässä nyt kuumeisesti mietitty ja olen päätynyt laittamaan pionit etupihallemme, jotta niiden kauneudesta olisi mahdollisimman paljon iloa. Yhdessä istutusaltaassa on virunut vanha ja sammaloitunut, hyvin huonosti hoidettu ja vihreytensä menettänyt tuivio. Sen elinkaari on valitettavasti tullut tiensä päähän ja se joutuu väistymään pionien tieltä.  



Internet ja kirjat ovat pullollaan ohjeita pionien oikeaoppisesta istutuksesta ja hoidosta. Niitä kun lukee, saattavat pionit jäädä istuttamatta, sen verran monimutkaiselta toimitus kuulostaa. Itselläni on onneksi puutarhanhoidossa hyvin kokeileva asenne, enkä koe suurta pettymystä, ellen kaikessa tekemässäni onnistu. Tällä kokemuksella on aina todennäköisempää epäonnistua kuin onnistua. Mutta intoa riittää ja niinpä näitä pionejakin aion kokeilla. Pioni viihtyy auringossa, mutta ei paahteessa. Kukinta kestää pitempään puolivarjoisassa paikassa. Tärkeintä on ehkä muistaa se, etteivät pionin juuret pidä siitä, että ne joutuvat seisomaan vedessä. Maan tulisi läpäistä vettä hyvin ja istutus mieluummin rinteeseen tai kohopenkkiin, josta vesi pääsee valumaan pois. Maan pitäisi olla voimakasta ja ravinteikasta, mieluummin savimaista kuin turvepitoista.  Itseäni hieman arveluttaa istutusaltaamme vedenläpäisykyky, mutta siihen ne aion kuitenkin laittaa ja katsoa miten käy. Pitäkäähän minulle ja pioneille peukkuja. 







Kommentit

Suositut tekstit