KESÄÄ PAKKASEEN

Ihana, aurinkoinen syysviikonloppu takana. Mikä täydellinen keli puutarhassa puuhailuun. Juuri tällaiset kauniit aurinkoiset syyspäivät tekevät syksystä minulle sen parhaan vuodenajan. Ja mikä parasta, tälle alkaneellekin viikolle on luvattu aurinkoisia päiviä. 

Viikonlopun aikana sain poimittua viimeisetkin viinimarjat pensaista ja mehut on tältä erää nyt keiteltynä.  Viime vuonna marjoja tuli ainakin yksi maijallinen enemmän, mutta eiköhän näilläkin mehuilla alkuun päästä. Tänä vuonna marjat kypsyivät normaalia hitaammin. Lapsuuden kodistani muistan, että tämä mehushow oli aina samoihin aikoihin koulun aloituksen kanssa. Puutarhassamme on neljä mustaa, yksi punainen ja yksi valkoinen pensas. Pensaat ovat tosi vanhoja ja isoja, eivätkä enää niin hyväkuntoisia. Viime syksynä jo leikkasimme niistä huonokuntoisimpia oksia ja sama toistuu taas. Yksi musta pensas on sen verran huono, että aiomme poistaa sen kokonaan, niin muut pensaat saavat vähän enemmän tilaa. Nyt ne kasvavat kaikki tosi tiiviisti.






Omppuja meille näyttäisi tulevan ihan mielettömästi. Meillä on yhteensä neljä omenapuuta, joiden lajikkeista minulla ei valitettavasti ole mitään tietoa. Niidenkin kypsyminen on viime vuoteen nähden myöhässä. Alueellamme esiintyy omenoiden muumiotautia, mutta toistaiseksi en ole löytänyt kovin montaa vioittunutta omenaa. Viime vuonna kannoimme kassi kaupalla huonoja omenoita roskikseen. Toivottavasti siitä oli hyötyä tuon muumiotaudin leviämisen kannalta. Muumiotaudista kärsineet omenat pitää kuulemma hävittää sekajätteen mukana. Kompostista tauti pääsee leviämään. 

Karviaispensaita meillä on kaksi ja niihin tulee myös paljon marjoja. Karviaiset syödään meillä suoraan pensaasta, joten ne eivät ehdi pakkaseen tai hilloiksi. Puutarhassamme on myös marja-aroniapensaita 12kpl ja niihinkin on tulossa taas valtava määrä marjoja. Mitähän niistä keksisi? Niissä on kuulemma runsaasti terveydelle hyviä antioksidantteja. 

Ihanaa aurinkoista viikkoa teille!








Kommentit

Suositut tekstit