LUMI YLLÄTTI

Nyt kyllä pääsi talvi yllättämään tämän puutarhurin ja pahasti. Olin ajatellut laittaa puutarhaa talvikuntoon syyslomalta palattuamme, mutta ensilumi alkoi hidellä keskiviikkoiltana ja torstaiaamuna lunta oli jo ehtinyt kertyä lähes 15 senttiä. Toki täällä tänään sataa sen verran reilusti vettä, että pieniä toiveita lumen sulamisesta saattaa olla. Sinne jäivät pudonneet omenat maahan ja aronia-marjat pensaisiin. Olimme ajatelleet tehdä aronioista mehua ja laittaa niitä ihan kokonaisenakin pakkaseen, sillä niissä on niin mielettömät terveysvaikutukset, mutta nyt ne jäävät linnuille. Ennen syyslomalle lähtöä marjat eivät olleet täysin kypsyneet, joten näin siinä sitten tänä vuonna  kävi.

Ensimmäinen haravointikierros ehdittiin tehdä ennen lomille lähtöä, mutta loman aikana lähes kaikki loput lehdet olivat pudonneet maahan. En ehtinyt puutarhastakaan napsia yhden yhtä syksyistä kuvaa, joissa värikkäät lehdet olisivat näkyneet. Syyshortensioista olen tavannut leikata yöpakkasten ruskistamat  kukinnot pois, mutta sekin on vielä tekemättä, sillä ensimmäiset yöpakkaset olivat olleet juuri lomamme aikana. Toivottavasti märkä lumitaakka ei ole katkonut pahasti hortensioiden oksia. Magnolialle pitäisi hankkia pakkaspeite, jotta sillä olisi paremmat selviytymismahdollisuudet talvesta. 

Entäs sitten kukkasipulit ja tulevan kevään kukkaloisto. Huonolta näyttää. Olin kyllä ostanut jo kukkasipuleita, mutta vasta muutamia olin ehtinyt istuttaa. Siellä ne nyt odottavat varastossa maahan pääsyä. Saa nähdä lämpeneekö vielä niin, että pääsen ne istuttamaan. Tänä vuonna suosin valinnoissa tulppaaneja, koska ne ovat yksinkertaisesti niin ihania keväisessä puutarhassa. Ostin muun muassa pinkkejä ja valkoisia papukaijatulppaaneja, tummia Queen of Night tulppaaneja, valkoista ukkolaukkaa sekä pinkin tulppaani/ukkolaukka lajitelman. Tarkoitus oli vielä hankkia vähän jotain muutakin, mutta taisi juna mennä jo. Pitäkäähän minulle peukkuja, että pääsisin vielä loputkin kukkasipulit istuttamaan, että kevät olisi piirun verran kauniimpi.  

Yhden asian olen sentään tehnyt. Olen nostanut anemonen juurakot maasta varastoon talvisäilytykseen, sillä ne eivät kuulemma menesty maassa talven yli. Katsotaan sitten keväällä, miten talvetus onnistui ja  lähteekö niistä vielä kasvamaan uusia kukkia.

Leppoisaa ja tunnelmallista viikonloppua teille kaikille! Nyt on juuri se ihanin hetki sytytellä kynttilöitä eri puolille kotia!


PS. Kuvissa olevat tulppaanit ja ukkolaukat ovat viime kevään kukkia, silloinkaan en ollut kovin onnekas kukkasipulien kanssa, sillä suurin osa istuttamistani sipuleista jäi kukkimatta.









Kommentit

Suositut tekstit