SYNTYMÄPÄIVÄYLLÄTYS




Pidelkäähän hattujanne, sillä nyt aion kertoa eräästä yllättävästä syntymäpäivälahjastani, jonka niin ikään sain jo hieman etukäteen pari viikkoa sitten. Annan teille kolmen pisteen vihjeen; se liittyy tietenkin puutarhaan. Kahden pisteen vihje; olen blogissani maininnut kyseisen kasvin olevan yksi lemppareistani. Yhden pisteen vihjeenä; se on puu. Jokohan arvasit? Kyllä, se on magnolia.

Sain siis syntymäpäivälahjaksi magnoliapuun ja se on nyt kuumeisen mietinnän jälkeen löytänyt paikkansa talomme eteläpäädystä. Magnolia vaatii mahdollisimman suojaisan, valoisan ja lämpimän kasvupaikan, joten päädyimme sen vuoksi eteläpäätyyn. Toisaalta se ei kuitenkaan viihdy kovin paahteisessakaan paikassa, mutta sen suhteen ei viime kesinä ole ollut pelkoa. Puutarha, josta taimi oli hankittu, on itse saanut magnolian menestymään täällä III-kasvuvyöhykkeellä, joten pientä toivoa meillä voi olla. Suotuisimmat olosuhteet ja parhaimmat menestymisen mahdollisuudet puulle Suomen oloissa ovat kuitenkin aivan eteläisimmässä Suomessa I-II vyöhykkeillä. Perinteisestihän tämä kaunis puu viihtyy Keski-Euroopassa ja kukkii upeana keväisin. 

Vaihdoimme istutuspaikkaan havumullan puutarhalta saatujen ohjeiden mukaisesti ja talveksi he ovat tavanneet suojata puun pakkaspeitteellä. Magnolian juuret ovat hyvin pinnassa, joten myös juuria täytyy suojata pakkasilta havuilla. Mikäli magnolia selviytyy meidän puutarhassamme, siitä kasvaa noin kolme metrinen puu, jossa on valkoiset kukat. Mutta puun kukkimista joutuu kyllä valitettavasti odottelemaan useamman vuoden. Tässäpä kokeilevaan puutarhaani mielenkiintoinen projekti. Kiitos lahjan antajille :)









Kommentit

Suositut tekstit