KEVÄTTÄ ILMASSA





Kylläpä meitä on viime viikkoina hemmoteltu aurinkoisilla päivillä. Kevät tulee kohisten ja kyllä muuten sormet syyhyävät jo pihahommiin. Lumet ovat saaneet kyytiä auringon säteiden alla, mutta vielä puutarhassa riittää lunta, vain talon eteläpäädystä ovat lumet jo kokonaan sulaneet. Mutta mitä tuolta kukkapenkeistä jo pilkottaakaan. Kyllä vain, tulppanit ja krookukset siellä jo ovat kovasti heräilemässä. Jännittävää nähdä, mitä maasta tänä keväänä nousee. Selailin vähän viime kevään postauksia ja näyttää siltä, että ollaan kolmisen viikkoa edellä viime kevääseen verrattuna.

Myös puissa ja pensaissa silmut ovat alkaneet pullistua ihan silmissä. Onneksi ehdimme leikata omenapuut pari viikkoa sitten ja kyllä ihan kreivin aikaan. Nyt se olisi ollut jo kohta myöhäistä. Puutarhassamme on neljä omenapuuta ja yksi koristeomenapuu. Kaikki saivat leikkauskäsittelyn osakseen ja nyt tämän neljännen leikkauskerran jälkeen ne alkavat vihdoin näyttää vähän enemmän oikeilta omenapuilta. Edelliset asukkaat eivät olleet enää aikoihin leikanneet niitä, joten vesiversoja ja kilpalatvoja on ollut aivan valtavasti. Suurin urakka omenapuiden kanssa taitaa olla nyt takana ja jatkossa riittänee vähäisemmätkin leikkaukset. Sitähän sanotaan, että omenapuusta pitäisi yhdellä kerralla leikata vain kohtuudella, ettei käy huonosti. Jos siis omenapuusi on päässyt kasvamaan valtoimenaan, en suosittele leikkaamaan kaikkia huonoja oksia kerralla pois, vaan kannattaa jaksottaa nuorennus- ja harvennusleikkaukset mieluummin useammalle vuodelle. 





Omenapuiden leikkausajankohdaksi toiset suosittelevat kevättä ja toiset syyskesää. Itse en ole oikein kummankaan koulukunnan jäsen, vaan olemme välillä leikanneet omenapuita loppukesällä ja välillä keväällä. Nyrkkisääntö lienee ainakin se, että leikkaukset olisi keväällä hyvä tehdä maalis-huhtikuussa kovimpien pakkasten mentyä ja ennen kuin silmut alkavat oksissa pullistua. 

Nyt tuolla kodinhoitohuoneessa onkin iso nippu omenapuun oksia maljakossa, joten kohta päästään iloitsemaan kevään ensimmäisistä omenankukista. Toiseen maljakkoon napsin nipun kirsikkapuun oksia, jotka nekin alkavat jo pullistella mukavasti. Tämän postauksen kuvat ovat viime keväältä.

Aurinkoa viikkoosi!









Kommentit

Suositut tekstit