KUULUMISIA KASVIMAALTA

Ihana alkukesän tuoksu tuolla ulkona. Tuomi ja koiranputket kukkivat jo. Kohta joukkoon liittyy pihlaja. Näiden tuoksujen yhdistelmä kertoo minulle edelleen koulujen lähestyvästä kesälomasta, vaikka kouluvuosista on jo ikuisuus. Pihassamme aloittelee kukintaansa myös jo koristeomenapuu ja kirsikkapuu. Ihanat hetket käsillä siis.

Tänään ajattelin kertoa teille vähän kasvimaan kuulumisia. Sää on ollut nyt niin suotuisa, että laitoin pienen kasvimaani kesäkuntoon jo viime viikonloppuna. Aivan käsittämättömän aikaisin, että voiko tätä uskoa todeksikaan. Viime vuonna kasvimaa laitettiin kuntoon nimittäin vasta kesäkuun alussa. Joko muuten kuulitte, että  äitienpäivä oli lämpimin 58 vuoteen!! Uskomatonta.






Mutta mitä sitten laitoin kasvimaahani kasvamaan tällä kertaa. Viime kesänä istutettu ruohosipuli oli talvehtinut erinomaisesti ja se on jo valtava hujoppi tällä hetkellä. Viime kesän persilja ei sen sijaan ollut menestynyt talven yli, joten persiljan kylvin uudelleen. Tällä kertaa kylvin siemenet suoraan maahan, kun viime vuonna vähän esikasvattelin siemeniä ennen maahan laittamista. Katsotaan onko kasvussa mitään eroa.

Lapset toivoivat herneitä, joten niitä nyt istutettiin silläkin riskillä, että suurin osa perheestämme on niille allergisia. Täytyy jakaa niitä sitten naapureille, ellei itse saada syötyä. Ja voisihan niitä myös kai pakastaa talven varalle.

Pinaatti oli viime kesän menestys, joten sitä istutin luonnollisesti myös tänä vuonna. Oman maan pinaatista tehdyt pinaattiletut olivat niin hyviä. Nam. Pinaattilettujen ohjeen löydät täältä. Uutena tulokkaana tänä vuonna halusin kokeilla lehtikaalia. En ole oikein vielä oppinut laittamaan ruokaa siitä, mutta nyt olisi korkea aika opetella. Toki kaalit ovat kovia keräämään tuholaishyönteisiä itseensä, mutta täytyy kasvattaa niitä aluksi harson alla kriittisimmän ajan yli.





Viime kesänähän minulla oli suurta epäonnea sipuleiden ja porkkanoiden kanssa. Molemmat joutuivat tuholaishyönteisten hyökkäyksen kohteeksi, joten tänä vuonna pidän niiden kasvatuksesta taukoa, sillä esimerkiksi sipulikärpäsen toukat voivat talvehtia mullassa talven yli. Myös tontillamme majailevat kotilot ovat olleet kiinnostuneita kasvimaastani. Niitä yritän nyt ehkäistä rajaamalla koko kasvimaan kahvinporoilla (tästä ei toki ole mitään takeita, että mahtaako ne toimia). Lisäksi aion laittaa kasvimaan ympärille etanantorjuntaan takoitettua geeliä, löysin nimittäin alennusmyynnistä sellaista ison pullollisen eurolla.

Salaatin siemenet eivät sitten enää mahtuneetkaan kasvimaalleni, joten ajattelin laittaa ne kasvamaan erillisiin koreihin tai ruukkuihin. Ne menestyvät varmasti niissäkin ja ovat paremmin kotiloilta suojassa. Viime vuoden tapaan laitoin kasvimaan päähän kasvamaan samettikukkia, niillä kun pitäisi kuulemma olla myös ötököitä hillitsevä vaikutus.

Mitä sinä tapaat kasvattaa kasvimaallasi? Aurinkoista viikonloppua kaikille!





Kommentit

  1. MInullakin on mies allerginen herneille, mutta kunnolla wokattuna herneet eivät aiheuta allergiaa. Jos allergia ei ole kovin paha, niin ehkä sitä voisi koittaa? Ja hauskat kasvimaat sinulla, pikkutalot ovat varmaan kivan näköiset, kun kasvaminen alkaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tuo wokkaaminen sopii onneksi meilläkin, ainoastaan tuoreet herneet aiheuttavat ongelmia, niitä kun olisi niin kiva syödä suoraan kasvimaalta. Täytyy yrittää taas siedätystä :) Kasvimaan kehykset ovat muuten vanhat ikkunanpokat :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit