MITEN PUUTARHANI SELVISI TALVESTA





Heipparallaa! Pitkästä aikaa taas täällä blogin parissa. Tässä on pari viikkoa aika tiiviisti menty tukka putkella erinäisissä kissanristiäisissä, eikä puutarhahommille ole juuri jäänyt aikaa. Silloin tällöin olen aina yrittänyt enimpiä rikkaruohoja käydä kaitsemassa. Ja joka ilta on kyllä pitänyt tehdä pieni kastelukierros, niin rutikuivaa nyt on. Pienen sadekuuron ripsautti tässä viikolla yhtenä aamuna, mutta ei siitä paljon maa kastunut. Joten sateita vieläkin odotellaan. Aika harvinaista Suomen suvessa vai mitä.

Kuluneella viikolla hämmästelin puutarhakierroksella sitä, että koristeomenapuussa ja karviaisissa on jo raakileet. Aivan uskomatonta, että kesäkuun ensimmäiellä viikolla ollaan jo tässä vaiheessa menossa. Viime vuonna kesä oli lähes kuukauden myöhässä ja nyt päinvastoin kuukauden etuajassa. Kohta meillä kukkii jo esimerkiksi tähtiputki, joka normaalisti on kukkinut vasta heinäkuun puolella.

Tänään ajattelin tehdä pienen inventaarion siitä, miten puutarhani selvisi viime talvesta. Nyt on melko varmasti nähtävissä talven aiheuttamat tuhot. Viime talvihan oli kylmin ja lumisin pitkiin aikoihin. Pakkaset paukkuivat -20 asteessa pitkiä ajanjaksoja ja lunta oli paksusti. Tämän perusteella voisi ajatella, että aika paljonkin olisi voinut kasveja talven jäljiltä kuolla, mutta yllättävän vähällä taidettiin selvitä. 

Suurin menetys oli magnoliapuuni, jonka sain syksyllä syntymäpäivälahjaksi. Siinä ei ole näkynyt mitään elon merkkejä talven jälkeen. Se ei siis selvinnyt Suomen paukkupakkasista, vaikka olin käärinyt sen pakkasharsoon ja juuret olin peitellyt hyvin havuilla. Toki tiedossa oli, että meidän leveyspiireillä on hyvin haasteellista saada magnolia elämään. Mutta tulipa siis kokeiltua.





Niin ikään syksyllä istuttamani keijunkukat ja maksaruoho eivät kestäneet talven yli. Nyt olen epätoivoisesti yrittänyt puutarhamyymälöistä etsiä samaisia lajikkeita kuolleiden tilalle, mutta en ole onnistunut niitä löytämään. Näissä syksyllä istuttamissani yksilöissä oli niin täydelliset värit.





Patjarikko oli sekin vähällä kadota, mutta toistaiseksi se on vielä elossa. Syyshortensiat ovat myös ottaneet hieman nokkiinsa talvesta tai sitten ne vain rotuvat vanhuuttaan. Niissä on nimittäin jonkin verran kuolleita oksia ja muutamia isojakin haaroja mukana. Muita vaurioita en ole puutarhassani talven jäljiltä huomannut. Jopa pionit ovat kasvaneet hyvin, vaikka kukkaa niihin ei vielä tänä vuonna näyttäisi tulevankaan.

Yhteinen tekijä näille talven jälkeisille menetyksille näyttäisi olevan se, että nämä kasvit istutettiin maahan vasta syksyllä, joten todennäköisesti ne eivät ehtineet juurtua riittävästi. Täytyy tänä syksynä jättää istutukset tekemättä ja yrittää tehdä ne mieluummin jo alkukesän aikana. Olisipa kiva kuulla, miten sinun puutarhasi selvisi talvesta? 

Mukavia kesäpäiviä sinulle!
 

Kommentit

Suositut tekstit