VIELÄKÖ NURMIKKO VIHERTÄÄ



Tänä kesänä nurmikko on joutunut todella koville, kun aurinko on vain paistanut, eikä vesisateesta ole ollut tietoakaan. Meidän nurmikko on onneksi vielä kohtuullisen elinvoimaisessa kunnossa. Muutamassa kohdassa se on päässyt kellastumaan, muuten se kasvaa rehottaa vähän liiankin nopeasti ainakin nurmikon leikkaajan näkökulmasta.

En ole nurmikostamme tainnut blogissani kirjoitella vielä koskaan, vaikka sehän on yksi puutarhan keskeisimmistä ja varmaan samalla myös vaikeimmista elementeistä. Meillä nurmikko ei ole mitenkään paraatikunnossa, vaikka se hyvin kasvaakin. Osittain se on hyvin sammaloitunutta ja toisaalla taas voikukat ja ratamot ovat ottaneet vallan. En ole jaksanut näistä ottaa mitään paineita, pääasia on ollut, että nurmikko kuitenkin vihertää. 





Nurmikkoamme ei ole kalkittu vuosiin ja tänäkin keväänä se jäi. Ainoa huoltotyö on lähinnä ollut nurmikon leikkaus. Keväällä sammalta näytti olevan niin paljon, että päätin kokeilla nurmikon ilmausta eli painelin talikolla nurmikkoon reikiä. Uskallan väittää, että se kyllä toimi, sillä nurmikko kasvaa näissä sammalkohdissa nyt huomattavasti paremmin ja elinvoimaisemmin, kuin aikaisemmin. Ajattelin tämän kesän aikana kokeilla vielä sammalsyöppöäkin pahimpiin kohtiin. 

Kuukauden päivät sitten kylvin myös elämäni ensimmäiset nurmikonsiemenet. Riippupihlajamme alla oli isohko alue ilman nurmikkoa. Kaikesta kuivuudesta huolimatta se on lähtenyt kasvamaan ihan hyvin, toki paikoin vähän epätasaisesti. Ja päivittäisen kastelunhan se kyllä vaati. Onneksi ei tarvinnut tuon isompaa aluetta laittaa. 






Kaupoissa näyttäisi olevan myynnissä erilaisia nurmikkolannoitteitakin, toimivatkohan ne, onko kellään kokemuksia? Jossain kohtaa voisi kokeilla jotain sellaistakin nurmikon kunnon parantamiseen. Mutta nyt on ainakin lupailtu sateista viikkoa, joten nautitaan kaivatuista sadepisaroista. Luonto ainakin kiittää ja varmasti myös nurmikko.   

Kommentit

Suositut tekstit