PIHAN HAASTAVA NURKKA




Moikka. Tänään pääsette kurkistamaan yhteen pihamme haastavaan nurkkaan. Se on pihamme sisäänkäynnissä ja sijoittuu tonttimme reunalle naapuripihan ja oman pihamme väliin. Haasteellisen siitä tekee se, että istutusallas on täynnä siinä kasvavien puiden juuria, joten siihen on lähes mahdotonta istuttaa yhtään mitään muuta, sillä puut vievät maasta kaiken voiman. Lisäksi paikka on hyvin kuiva ja myös melko varjoinen.

Puut, jotka siellä nyt kasvavat, ovat pylväshaapa, kaksi mongolian vaahteraa sekä joku pajua muistuttava puu, jota en ole vielä onnistunut tunnistamaan. Lisäksi siellä kasvaa useita unkarinsyreenejä. Muuttohetkellä puiden juurella kasvoi lähinnä voikukkaa ja rikkaruohoja, joten voitte ehkä kuvitella, ettei se näyttänyt kovin kivalta. Sittemmin olen istuttanut sinne hieman vuorenkilpeä, joka ei ole kovin vauhdikkaasti vielä lähtenyt kasvamaan. Viime kesänä istutin siihen myös ikivihreää pikkutalviota, jonka pitäisi selvitä hyvin vaatimattomissakin kasvuolosuhteissa. Ja kyllä, se on vielä hengissä ja voimissaan talven jäljiltä ja kukkii parasta aikaa sinisin kukin. Nyt vain odottelen, että se lähtisi leviämään, jotta rikkaruohoille ei jäisi enää tilaa kasvaa ja levitä. Näiden lisäksi puiden juurella kasvaa myös ahomansikkaa, joka on levinnyt sinne aikojen saatossa naapurin puolelta.




Ihannetila olisi tietenkin se, että pikkutalvio valloittaisi koko alueen puiden juurelta, mutta siihen voi mennä tovi jos toinenkin. Paikka on hyvin otollinen rikkakasveille, joten niiden kitkemiseltä ei voine välttyä. Jos alkaa näyttää siltä, että pikkutalvio ei tässä menesty, saatan siirtyä seuraavaan suunnitelmaan. Tämän alueen voisi nimittäin kattaa esimerkiksi kauttaaltaan pienillä koristekivillä. Kekkilän valikoimissa näytti ainakin olevan runsas valikoima erilaisia pihan/puutarhan koristekiviä valkoisesta mustaan ja sileistä vedenhiomista kivistä kulmikkaisiin sepelikiviin niin, että valinnan vaikeushan siinäkin siten varmasti tulisi.



Kivistä tulikin mieleeni, että tälle kesälle on suunnitteilla jo yksi kiviprojekti. Pitäisi nimittäin tilata kuorma kiviä talon kivijalan ympärille. Alkuperäisiä kiviä on paikoin vähän niukanlaisesti, joten niitä olisi hyvä lisätä. Mutta tästä projektista sitten lisää joskus myöhemmin. 

Nyt toivottelen kaikille ihanaa viikonloppua. Suuri viikonloppu on vihdoin koittanut. Meidän ekaluokkalainen on saanut ensimmäisen kouluvuotensa päätökseen ja saa loikata ansaitusti kesälaitumille. Lomakausi voidaan julistaa kai virallisesti nyt avatuksi. Itse en valitettavasti pääse tänä kesänä lomailusta juuri nauttimaan työpaikan vaihdon vuoksi, mutta jotain pientä irtiottoa arjesta on sentään luvassa. Nautitaan nyt näistä keleistä, kun niitä vielä on.

PS. Kuvat ovat muutaman viikon takaa, jos ihmettelette puissa olevan vihreyden vähyyttä :)
Nyt tilanne on jo aivan toinen.






Kommentit

  1. Tuosta tulisi kyllä tosi hienoa, jos jokin haluttu aluskasvi valloittaisi paikan! Vaikka hyvältähän se näyttää jo nytkin. Kivillä reunustettu oma kaistale on tuossa jotenkin tosi hauskan näköinen. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit