KASVIMAA KEHYKSISSÄ

Vihdoista viimein olemme saaneet kasvimaan perustettua. Tästä olemme esikoisemme kanssa haaveilleet jo talvella ja hän on piirtänyt kasvimaan istutussuunnitelmat valmiiksi muistaakseni jo marraskuussa. Yöt ovat olleet niin kovin viileitä näihin päiviin saakka, että tähän hommaan ei ole ollut mielekästä ryhtyä aikaisemmin. Eikä kyllä oikein ole ollut aikaakaan. Nyt on kuitenkin istutuslaatikkoina toimivat vanhat ikkunanpokat aseteltu paikoilleen ja istutustyöt tehtynä. 




Kaivoimme maahan noin 20cm syvät, ikkunanpokien muotoiset kuopat ja vuorasimme ne juurikankaalla. Kyseisellä paikalla on aikaisemminkin ollut kasvimaa, mutta se on päästetty täysin ruomeneen. Maa on tässä kohtaa täynnä rikkakasveja sekä juuria, joten jouduimme laittamaan kasvimaalle uuden mullan. Yhteensä näihin istutuslaatikkoihin upposi 14 säkkiä (à 50l) multaa. Ikkunanpokat ovat reilun sadan vuoden takaa eräästä vanhempieni omistamasta edesmenneestä talosta ja mikä parasta, ikkunatkin ovat tallella. Ne voi nyt laittaa kasvimaan päälle nopeuttamaan itämistä ja suojaamaan uusia alkuja kylmiltä öiltä, mikäli niitä vielä tulee. 




Tässä projekstissa minulla oli niin mahtavat apulaiset, että omaan hattuuni ei sulkaa tällä kertaa tule. Mies nimittäin hoiti kaivuu- ja multahommat ja pari innokasta neitokaista omasta ja naapurin pihasta istuttivat kaikki siemenet. Itselleni jäi vain työnjohdollinen rooli. Aivan kaikkia istutussuunnitelman kasveja ei valitettavasti laatikoihin mahtunut, mutta seuraavista kasveista alamme odotella satoa syötäväksi:

  • sipuli
  • ruohosipuli (esikasvatettu sisällä)
  • persilja (esikasvatettu sisällä)
  • pinaatti
  • porkkana
  • salaatti
Herne olisi ollut myös kiva istutettava, mutta meidän allergiaperheemme ei niitä pysty tuoreena syömään ilman äänen lähtöä, joten hernettä ei nyt istutettu. Sen sijaan tytöt istuttivat samettiruusut laatikoiden reunoille torjumaan tuholaishyönteisiä. Tuholaiset eivät kuulemma pidä samettiruusujen voimakkaasta tuoksusta. 

Nyt vain sitten satoa odottelemaan. Mitä te muut olette kasvimaallenne laittaneet? onko teillä joitain ehdottomia suosikkeja?









Kommentit

Suositut tekstit