SODAN JULISTUS, MINÄ VASTAAN VOIKUKAT

Heipparallaa! Pitkästä aikaa olen päässyt oikein kunnolla puutarhahommiin. Tuntuu, että näin touko-kesäkuun vaihteessa on aina kaikenlaista muutakin puuhaa esikoisen synttäreiden järjestelyistä lähtien. Onneksi vihdoin alkaa ilmassa olla kesän tuntua ja puutarhakin on alkanut vihertämään. Ja erityisesti meillä vihertävät voikukat. Olenkin jo ehtinyt kertaalleen käydä läpi kaikki kukkapenkit ja poistaa nämä kaunokaiset kauniimpien tieltä, sota on siis julistettu alkaneeksi. Toki lopputulos on ilmeisen selvä, mutta aion laittaa tiukasti kampoihin. Nurmikkokin tuli leikattua ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Se on valitettavasti kärsinyt aika laajoiltakin alueilta jääpoltteesta, joten täytyy seurailla sen vointia tässä kesän mittaan.

Istutushommat ovat saaneet jatkoa. Viikonlopun aikana istutin anopiltani saamat valko- ja keltavuokot sekä pikkutalvion. Pikkutalvio on ikivihreä maanpeitekasvi, jossa on pienet siniset kukat. Se viihtyy varjoisissa paikoissa ja on helposti juurtuva ja leviävä. Juuri sopiva meidän pihan ongelmapenkkiin. Meillä on naapurin rajalla penkki, jossa on pari mongolianvaahteraa, pylväshaapa, muutamia unkarinsyreenejä sekä yksi tunnistamaton puu. Näiden juurella on kasvanut epäsiisti voikukkameri. Penkki on niin täynnä suuria pintajuuria, ettei siinä voi oikein kuvitellakaan minkään kasvin viihtyvän, joten siihen on ollut vaikea löytää sopivaa kasvia. Pikkutalvio sai nyt kunnian kokeilla tätä paikkaa. Toivotaan, että se viihtyy näissä vaatimattomissa olosuhteissa ja samalla siistii ja viimeistelee puiden alustan. Viikonlopun aikana myös esikasvatetut jaloleinikit ja tuoksumiekkaliljat pääsivät lopullisesti ulkoilmaan. Vielä pitäisi kesäkukat käydä ostamassa ja istuttaa ne ruukuihin. Sitten voisi istutushommat vähitellen riittää tältä erää.




Puutarhassa on edelleen hyvin rauhallista kukkien suhteen. Ainoastaan mainitsemani voikukat sekä vuorenkilpi ovat innostuneet kukkimaan. Vuorenkilven kukka on itse asiassa hauska myös maljakossa. En ollut tätä oikein edes tullut ajatelleeksi, kunnes muutamia vuosia sitten näin sitä kukkakaupan tekemissä kimpuissa. Nyt olen sitten napsinut niitä maljakkoon itsekin. Seuraavaksi kukkijaksi veikkaan koristeomenapuuta, siinä alkaa olla sen verran isot nuput.

Viikonloppuna ehdimme perustaa myös kasvimaan, mutta siitä lisää myöhemmin. Nyt aurinkoista ja kivaa alkavaa viikkoa!





Kommentit

Suositut tekstit